В българския туризъм има дълбока управленска и концептуална криза..


В българския туризъм съществува дълбока управленска и концептуална криза. Заетост от 21.5 %, колкото беше обявена от НСИ, е толкова ниска, колкото в нито една европейска страна, която твърди, че развива туризъм. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите му - това означава, че и с по-големите обеми, които ще имаме за третото тримесечие, ще постигнем средна заетост, която за страната ще бъде в рамките на 45 %, а това е най-натовареният сезон.

"Миналата година тя е била 43 %, но тази година очакваме ръст от български туристи, който е в рамките на около 8 %. Казвам го като ръководител на кампанията "България – рай за българите” - отчитаме един ръст на българите, които остават у нас, но той все още не е достатъчен, за да може да постигнем една сравнително по-голяма годишна заетост в средногодишен план", каза Румен Драганов.

Очакванията са за трето тримесечие средната заетост да се качи по комплекси. За месец август заетостите в Слънчев бряг и въобще в Бургаски регион ще надхвърлят 50 %, но няма да бъдат по-високи от миналата година, когато средната заетост е била 55 %. Във Варна миналата година сме имали близо 60 % средна заетост за третото тримесечие, като тази година ще имаме не повече от 56 %.

В същото време приходите от легло миналата година в Слънчев бряг са били от порядъка на 20 лева на легло, във Варна 24 лева, в Албена около 15 лева. Най-висока цена на легло миналата година сме имали във Варна.

Тази година продължаваме за първото шестмесечие пак във Варна да имаме най-висока средна цена на легло – тя е 10.60 лева, за Бургас е 8.28 лева, за Албена е 9.80 лева. Средната цена на легло през 2009 година за България остава същата 40.50 лева.

Намалението в заетостта – от 30.1 % миналата година за същия период на 21.5 % дава среден приход от легло 12.20 лева за миналата година и 8.80 лева за 2009 година.

Агенция "Фокус" 

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...