Гръцкият туризъм също е в криза...


Заради икономическата криза туристите тази година в Гърция се очаква да бъдат с 10 на сто по-малко в сравнение с миналата година, съобщава атинският в. "Имерисия". А това, според изданието, означавало, че 1,5 млн. туристи тази година няма да посетят Гърция.

От бранша алармират, че между 30 и 50 на сто са пълни хотелите в най-търсените райони на страната, а потокът от туристи в Атина е намалял с 40 на сто. 20 хиляди работещи в туристическата индустрия на Гърция са загубили работата си през първите шест месеца на годината.

Кризата е накарала също гръцките хотелиери да смъкнат с 50 до 80 процента цените през летния сезон, в това число и през август, който се смята за най-активния месец за почивка.

Стотици хотели в страната са намалили до крайност цените в сравнение с миналата година, а на пазара за продан даже се предлагат и петзвездни хотелски комплекси, пише в. "Имерисия".

Туризмът участва с 18 процента в брутния вътрешен продукт на Гърция. В този отрасъл си изкарват хляба една пета от постоянно работещите и голям брой сезонни работници.

През 2007 г., когато Гърция бе посетена от 17 милиона души, печалбата от туризма беше 11,5 милиарда евро.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...