Две екопътеки се поддържат в Природен парк „Русенски Лом”..


Русе. Много са подходите към парк „Русенски Лом” и е трудно да се води статистика за посетилите на обекта, каза пред радио „Фокус” - Шумен инж. Цонка Христова от дирекцията на парка.

В България подобно отчитане на посетители се прави само в Рилски манастир, но там условията позволяват- съществува само един подход за влизане в района. Данни за броя на туристите се получават от Историческия музей в Русе, но това касае по-скоро броя на посетителите в двата археологически резервата- в с. Червен и с. Иваново. Две екопътеки се поддържат на територията на парка. Едната започва от с. Божичен и достига до началото на археологически резерват Ивановски скални църкви. Тя е част от по-голям туристически маршрут, като са изградени заслон, място за риболов, две места за почивка.

Другата екопътека е наречена „Грамовец” и бележи края на воден маршрут. Преди около 2-3 години по проект на община Иваново се изгради инфраструктура за спускане на канута по река Черни Лом. Възстановена бе воденица в началото на с. Червен и сега там се извършва инструктаж за спускането, а при Грамовец е понтончето, до което да се извеждат канутата. По тази екопътека има мостчета и дървени стъпала, които отвеждат посетителите до скален манастир.

Ивелина ИВАНОВА/Агенция "Фокус" 

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...