Министерството на културата ще развива културния туризъм в България..

Гинка Димитрова – кор. на БНР в Добрич

До 2 месеца министерството на културата ще представи на МС съвместен (с министерствата на регионалното развитие и икономиката) стратегически план за развитие на културния туризъм в България, в който ясно ще бъдат разписани и възможните средства от ЕС.

Това заяви зам.-министърът на културата Тодор Чобанов при инспектирането на укрепителните работи на пострадалата от земетресението църква "Св. Константин и Елена" в местността Яйлата.

По думите на министър Чобанов от догодина ще започне развитието на Яйлата и Калиакра като атракции, а църквата ще бъде готова да посреща туристи. До момента Яйлата е посетена от 6 хиляди туристи, 2 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Тодор Чобанов обясни, че в програмата за регионално развитие на ЕС има специална мярка, по която бенефициент е министерството на културата и общините могат да кандидатстват с проекти. Той изрази съжаление, че Черноморието е изключено, но подсказа, че по линия на трансграничнотото сътрудничество български и румънски общини могат да привлекат европейски средства за Яйлата и Калиакра.

За другия знаков обект в областта, храма на богинята-майка Кибела в Балчик, Чобанов обеща трайно решение на проблема със собствеността на терена.

Имотът може да е частен, но археологията е публична държавна собственост, аргументира се зам.-министърът и разкри, че се водят неофициални разговори с международни донори, които проявяват интерес за проекти в подкрепа на културното наследство, в това число и за Кибела.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...