Гърци напълниха Рилската обител!

30 лв. за Великден в манастир

В Бачково изнасят чудотворната Богородица



Хиляди християни се тълпят в храмовете, за да запалят свещ за Възкресението Христово

ФОТО АНТОН ЧАЛЪКОВ

Вярата надви кризата преди Великден. В очакване на най-светлия християнски празник в края на Страстната седмица хиляди миряни окупираха големите български манастири, за да посрещнат Възкресението по-близо до Бога.
Нашенци и чужденци ще препълнят днес и утре Рилския манастир, който е излъскан като нов за празника. По традиция има много поклонници от Гърция, които не пропускат възможността навръх Великден да запалят свещ и да се помолят в светата обител. Разбира се, няма посетител, които да не се поклони пред чудотворната икона на Света Богородица, която е в центъра на главната манастирска църква "Рождество Богородично". "Най-важното за нас е да изпълняваме службите по канон. А човек трябва да носи вярата в себе си и да влиза чист и искрен в храма", твърди Адрианополският игумен на Рилския манастир Евлогий.

Монасите пък са доволни, че има къде да настанят миряните. Гостите имат избор за нощувката - в хотелския комплекс "Царев връх", който се стопанисва от монасите, или в манастирските килии. Над 150-те легла в хотела отдавна са резервирани. Манастирът води дългогодишни съдебни битки, но успя да си върне собствеността на комплекса. Нощувката на един човек в двойна стая струва 30 лева, а в стая с три легла цената е 25 лева, единичната стая е 40 лева. Леглото в ремонтираните манастирски килии със самостоятелен санитарен възел пък е 12 лева, а в по-старите - 8 лева.

Сигурно е, че в събота и неделя шосето преди Рилския манастир ще е задръстено от автомобили и автобуси. Но хората са готови да стигнат и пеша до светата обител, за да засвидетелстват вярата си. В Бачковския манастир също върви трескава подготовка за празника. И тук отдавна са резервирани всичките над 200 места в манастирските килии. По поляните край обителта пък ще пренощуват стотици вярващи в навечерието на празника.

За първи път тази година помощници на игумена дядо Борис и монасите при боядисването на яйцата на Велики четвъртък бяха дечица от Дома за сираци в Калофер. Според местната традиция всички яйца тук се шарят в червено. Първото се оставя пред чудотворната икона на Света Богородица в манастирската църква. Следващите се заделят за Патриаршията и лично за патриарх Максим. Останалите се пазят за празничната нощ, когато се раздават на миряните. Те ще бъдат почерпени и с традиционния агнешки курбан с джоджен, приготвен по рецепта на бачковките монаси. В обителта вече се готвят и за изнасянето на чудотворната икона на Света Богородица и литийното шествие до местността Клувията в понеделник.
Владимир Симеонов
Ели Куманова

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...