България - красива природа vs. сексизъм..

Шарена страна
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Шарена страна

Красивата природа, контрастът с мизерията в ромските махали и сексистките реклами по улиците и медиите – една млада шведска туристка разказва за впечатленията си от своето първо пътуване до България.

 

Аника Тунборг живее и работи в австрийската столица Виена вече от няколко години. Тя обаче все още слабо познава страните на изток от Австрия. Именно затова със съпруга си наскоро решават да изследват с кола белите за тях петна по картата на Европа. „Мисля, че като европеец е важно да видиш различни части на Европа. Досега не бях пътувала до Сърбия и България.”

Зелени vs. шокиращи гледки

Аника Тунборг и съпругът й прекарват в България около пет дни, но пътуването им до София, Пловдив, Рилския манастир и Копривщица силно ги е впечатлило. „България има много красива природа, много красиви селскостопански райони. Природата е много разнообразна и това е чудесен ресурс за развитието на еко- и селски туризъм,” смята тя.

Голота на показBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Голота на показ

Някои неща в България обаче са били неприятна изненада за шведската туристка. „Бях шокирана от бедните ромски махали, които видях на много места. Това е неприемливо за една модерна страна и е неприемливо в Европа.” Аника Тунборг обаче признава, че в Западна Европа, включително в родината й, десетилетия наред също е имало сериозни проблеми с правата на ромите. „В Швеция ромите бяха подложени на дискриминация поне до 50-те години на миналия век. Ромски деца не бяха допускани да посещават училищата, в които се учеха шведските деца”. Тя обаче е категорична, че подобно отношение няма място в една съвременна европейска държава.

Голотата продава

Сексистките реклами са другото нещо, което е шокирало шведската туристка по време на пътуването й из България. „Шокирах се от това как оскъдно облечени жени биват използвани да продават всичко - от коли през стерео уредби и храна. Шокирана бях и от огромните реклами на еротичното списание Пентхаус. Не мисля, че съм виждала подобно нещо някъде другаде по света. И това също е нещо, което според мен няма място в едно модерно общество.”

 

Автор: Ю. Дамянова, Редактор: М. Илчева


Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...