В БЪЛГАРИЯ фестивали и добра кухня са магнит за гостите


Етнографският комплекс Етъра е любимо място за българи и редовно посещавано от чужди туристи.
.
Етнографските селища винаги са обичани

Етнографските комплекси и селища у нас се радват на традиционен интерес, който остава непроменен от десетилетия. Попитани къде биха отишли да почиват в градски условия, хората посочват най-близкия до тях град със запазена старовремска архитектура.

Колкото по-автентична е средата, толкова по-уютно се чувстват гостите на тези селища.
Собствениците на стари къщи, които са запазили старите огнища, си гарантират до 30% по-висока цена за стаята от обикновените помещения.

Факт е, че когато става дума за туризъм, който е в рамките на градовете, чуждите туристи предпочитат оферти, в които е включено отсядане в старата част на съответния град.
Копривщица е не само със запазена архитектура и множество исторически музеи, но също с непроменена инфраструктура във вътрешността. Множество къщи за гости са само ремонтирани, за да разполагат гостите с модерна баня, но в същото време външният им облик е непроменен.
Възстановените къщи в Златоград пренасят назад във времето, а уличката на занаятите е истинско удоволствие, защото всеки може да се пробва доколкото му стигат уменията и силите.

В Мелник вкусът на виното се подсилва от запазената атмосфера на кръчмите, в които се поднася. Край Велико Търново могат да бъдат посетени Боженци, Арбанаси.

Етнографският комплекс Етъра в Габрово удържа на времето и остана любимо място, където успешно се демонстрират и традиционни занаяти. 

Оттам човек може да стигне и до Трявна.На около 50 км. от Банско се намират чудните етнографски села Лещен и Ковачевица. Дори новопостроените сгради по никакъв начин не се отличават от изграденото преди столетия и в това отношение комплексите са уникални. Там са запазени и местните традиции в приготвянето на храна и тези места са предварително резервирани за големи празници около половин година по-рано.

Ценност на всичките ни архитектурни резервати е провеждането на поне няколко местни празника годишно, които въпреки слабата международна реклама все пак се изпълват до последно с почитатели и гости.  /monitor.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...