Златоград кани с кафе на пясък


Малкият Рим на Родопите глези от двете страни на границата

Златоград кани с кафе на пясък

Най-южният български град става рай за гръцките туристи

Златният град притежава една от най-богатите и запазени архитектурни колекции на възрожденски шедьоври


ФОТО ЩИЛЯНА ЧАКЪРОВА


Гърци превзеха Златоград. Само 6 месеца след отварянето на първия в Средните Родопи граничен коридор с Гърция най-южният български град се превърна в топ туристическа дестинация. Улиците са пълни с туристи от южната ни съседка, които все още идват само за шопинг и разходка сред възрожденските старини на Златния град. Истинският ценител на културно-историческото и старинното наследство обаче вече преоткрива красотата и уютната атмосфера на автентичния Етнографски комплекс.

Старите каменни улички се огласят от ромона на малки чешмички, а високите зидани комини удивляват с уникалната си форма. Кафето на пясък и баклавата с локум само допълнително подслаждат преживяването. Дори хотелите в родопски стил носят възрожденските имена на някогашните си собственици - Александрови къщи, Сивриева, Пачиловска и Коручева къща.

В близка перспектива бъдещето на града и района ще е интернационално и много по-колоритно, надяват се хората в Златоград. Амбицията на местния туристически бизнес е един ден градчето да бъде малкият Рим в Родопите и да прекрои древната максима във "Всички пътища минават през Златоград". Селището е на равни разстояния от Татул и Перперикон, от Пампорово и ските, както и от гръцките плажове и старини. Именно затова напливът на гръцки, а и на наши туристи, вече започва да се приема като нещо нормално. А за многобройните гости в родопския град вече няма невъзможни неща, тъй като бизнесът превключи бързо на новата вълна. "Пататникът нали всъщност са картофи на тиган?", пита неразбиращо симпатична дама, поседнала с дъщеря си под чардака в механата на Александровите къщи. От високото греят златоградските покриви и белостенни комини, а в ниското са бухналите цветни лехи и дървени пейки. Усмихнат сервитьор веднага обяснява, че това всъщност е най-търсеният родопски деликатес, от който майсторите разточват поне по 50 тави на ден, за да има за всички. Изрежда и останалите вкусотии, изкушаващи кулинарния ценител, и накрая освен пататника сервира на дамите овче мляко, лозови сармички и качамак с месо. Зад гърба им младо семейство леко поклащат чановете и се удивяват на силния меден звън, който се разнася.
Това е кадър от атмосферата на една от механите в Етнографския комплекс, възстановен през последните години от местния бизнесмен Александър Митушев. Той е сред пионерите в туристическия бранш, но освен че реставрира и оживи възрожденските къщи, създаде и занаятчийски работилнички, в които пред очите на гостите местни майстори демонстрират традиционни занаяти. Готви се обаче да "отвори" широко вратите на Егейско море, на Ксанти и Авдира, за да покаже на гостите си най-доброто от двете страни на границата. Само на 4 км след КПП-то, в района на село Термес, се намира наскоро преоткритото скално светилище на бог Митра. Днес то е на гръцка територия и е заобиколено от десетки минерални извори с доказани лечебни качества. Бъдещето е в културния и СПА туризъм, убеден е Митушев и запретва ръкави за следващия проект. Засега идеята му е да покаже на българския гост природното, музейно и архитектурно богатство на Златоград в комбинация с кратки пътешествия в гръцко. Разработват се и пакетни цени за различни турове с посещения на исторически и музейни реликви в Северна Гърция.

Щиляна Чакърова


Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...