Казабланка – икономическата столица на Мароко


Казабланка е привлекателен град, разположен в северозападната част на Мароко, с население 3.6 милиона жители. Града привлича голям поток туристи, като в него се намира втората по големина и първа по височина джамия в света, Джамия Хасан II (в далечината на снимката).

Приноса на Казабланка към икономиката на Мароко е от голямо значение, тя е известна като икономическата столица на страната. Голяма част от икономическата активност на мароканската страна се дължи на Казабланка, тъй като в нея се осъществяват: 55% от международната търговия на страната, 48% от индустриалните инвестиции, 45% от индустриалния внос, 75% от работната ръка в сектора на ИТ, и др. Най-голям принос към икономиката на Казабланка, носи сектора на услугите, като в него работят 45,6% от населението.

Агрикултурата

Въпреки че Казабланка е центърът на индустриалния, търговския и финансовия пазар на Кралство Мароко, агрикултурата също дава своя принос към икономиката на региона, тъй като в този сектор работят голям брой от селското и градското население.

Аутсорсинг

Този вид дейност носи много изгоди за развитието на региона Казабланка. Правителството е създало много благоприятни условия за компаниите, които искат да аутсорсват, т.е да прехвърлят дейностите си към Казабланка. Инфраструктурата, фискалните стимули, удачното законодателство и квалифицираната работна ръка са сред факторите, които привличат чуждестранни компании да аутсорсват дейностите си към региона на Казабланка, като по този начин има взаимна изгода за двете страни.

казабланка, мароко

Космонавтика

Високотехнологичното развитие е част от многото предлагани услуги на този сектор, като в него навлизат все по-голям брой компании, което ускорява прогреса. Очаква се повишение в начислените приходи от 600 милиона марокански дирхами към момента, до 56 милиарда марокански дирхами, както и значително да се повиши заетостта на населението. Около 20 компании са установили бизнес в този сектор, като се очаква техният брой да нарасне още повече в близките няколко години.

Автомобилната промишленост

Така наречената индустрия на индустриите – автомобилната индустрия е двигателя на развитие за всички икономики. Приноса на този сектор представлява 5% от БВП на страната както и 14% от индустриалния износ на Мароко. Към автомобилния сектор се включват около 100 компании, като водещата компания е SOMACA. Тя се занимава със сглобяването на автомобилите на Логан, Ситроен, Рено. Компании като VOLVO, SCANIA, IVECO и CATERPILLAR, също са активни в автомобилната индустрия на Мароко.

Франчайзинг

В икономическата столица на Кралство Мароко, франзайзингът е много добра възможност за развиване на бизнес. В Казабланка, фирмите, чиито дейност включва франзайзинг са насочени предимно към сектора на козметиката и облеклото, като все повече местни и международни фирми се насочват към тази бизнес алтернатива.

Казабланка представя много добри възможности и алтернативи за развиване на бизнес. Благоприятните географски възможности предлагат добри алтернативи за развиване на международна търговия, като пристанището на Казабланка е от изключително голямо значение тъй като свързва Европа с останалите страни в арабския свят.

arabiz

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...