Как да преоткрием Шопен в Майорка..


Майорка не се слави с целогодишно хубавото време, но пък е идеална дестинация за бягство за уикенда през зимата. През януари тук цъфтят бадемовите дървета, може да избирате между 200 луксозни хотела, където да отседнете, да се шляете по широките крайбрежни алеи и да вкусите от традиционните "тапас".

Веднъж след като Коледа и Нова Година окончателно останат зад гърба ни, приповдигнатото настроение внезапно ще се изпари. Идва студеният януари, а мислите ни ще ни отведат към места, където може да се насладим на поне малко повече слънце. В такива моменти, докато разглеждаме снимки в интернет, изобразяващи синьо небе, плажове с палми и камили, носещи шапката на Дядо Коледа, може би трябва да си припопним историята за една прекрасна зимна ваканция от близкото минало.

През 1838 г. 28-годишния полски композитор Фредерик Шопен пристига на испанския бряг на Майорка, надявайки се да прекара романтична ваканция с френската авторка Амандин Дюпен, по известна като Жорж Санд. Както всички нас те искали да заменят сивите облаци на севера с топлина, романтика и стимулиращи гледки.

„Слънце през целия ден, всички са облечени с летни дрехи“, пише Шопен в своя дневник. Придружен от двете деца на Санд, те се установили в в прекрасна вила и се отдали на разходки и разглеждане на забележителности, докато чакали пияното на Шопен да пристигне от Париж.

За съжаление идилията не продължила. Времето се променило, Шопен получил диагноза, че е болен от туберкулоза, а местните жители се опълчили срещу неортодоксалната двойка, отказваща да ходи на църква. Те били буквално прогонени от вилата им край столицата Палма и се оттеглили в манастир в град Валдемоса, където прекарали следващите осем седмици.

Независимо от всичко това, пребиваването на двойката в Майорка провокирало креативността на двамата творци. Шопен завършил някои от най-известните си творби, а Санд приключва книгата си – забавен портрет на острова и размишления върху това защо обичаме да пътуваме.

Тази година се навършват 200 години от рождението на великия композитор, а Валдемоса ще е атрактивно място за туристите дошли на обиколка на острова.

Дали си заслужава да последваме Шопен и Санд в Майорка?

Отговорът на този въпрос зависи от това дали наистина държите на горещина и гаранция за непрекъснато слънце. В такъв случай не бива да ходите никъде край Европа или северна Африка между ноември и март. От друга страна Майорка остава топ дестинация за уикенд през зимата. Можете да изберете измежду 200 четири или петзвездни хотели и е чудесно място за няколко дневна разходка и похапване на „тапас“ - независимо от това дали е дъждовно или слънчево.

Експерти препоръчват посещение през януари или началото на февруари, когато всички 4 милиона бадемови дървета на острова са разцъфтели.

Широките алеи за разходка, многото художествени галерии, модернистичната архитектура и уютните барове, заедно с дългата шест мили велосипедна алея край морето, правят столицата Палма идеално място за разпускане от стреса.

Business Post

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...