Магията на Маракеш


Маракеш предлага луксозни хотели, богата култура и история. Неповторимата смесица от ново и старо привлича хиляди туристи всяка година. Месните обаче са загрижени за съдбата на града.

През 1983 г. писателят Джордж Оруел и съпругата му решават да прекарат зимата на вила в Маракеш. Тогава месечният наем там е само 3 лири на месец, но Оруел веднага заключава, че  местното население е „безнадеждно покварено“ от туризма.

Уинстън Чърчил също бил съблазнен от очарованието на мароканския град, въпреки че той бил основно впечатлен от La Mamounia Hotel. Той описва хотела с неговите 17 акра градини и гледка към Атласките планини като „най-прекрасното място в целия свят“. Половин век по-късно  в Mamounia вече са вложени 100 млн. евро и той е напълно обновен, а Маракеш изобилства от международни хотелски вериги, пише Wall Street Journal. През октомври принцът на Монако направи първа копка на проект за 95 млн. евро, наречен  Jawhar Estate. Най-разточителният от всички обаче може би ще бъде  Royal Mansour, собственост на Крал Мохамед IV, с цена на апартаментите започващи от 1500 евро на ден.

В същото време в историческата част Медина, стотици чужденци се надрепварват да купуват и реставрират традиционните къщи риад – сдания с високи стени, вътрешен двор и градини.  Това което прави този град в града толкова привлекателен, е липсата на модерни сгради.

Най-живият компенент е културата - тя може да се усети нявсякъде в Медина, особено когато се разходим по Djemaa el Fna,  - най-големият открит площад в Африка. Тук може да видите гълтачи на огън, музиканти, фокусници и разкзвачи на истории.

Сред знаменитите временни жители на Медина са дизайнерката Палома Пикасо, директорът на МВФ Доминик Щраус-Кан, френският философ Бернард-Хенри Леви и модният предприемач Пиер Берж.

Новата генерация чужденци пребиваващи в мароканския град заедно с хилядите туристи, постепенно превърнаха Маракеш в една от най-търсените и стилни дестинации в цяла Северна Африка. Нарастващият приток на посетители от Европа и Америка е наистина впечатляващ, особени имайки предвид, че кралството стана обект на самоубисйтвени атентати през 2003 и 2007 г.   

Някои месни жители обаче са искрено загрижени за бъдещето на Маракеш, особено след идването на нискобюджетните авиокомпании Ryanair и easyJet. Те се оплакват от пияните туристи и лошото им поведение. В покрайнините на града огромен диско клуб наречен  Pachа побира до 3000 души, повечето от които идват директно от Франция, за да танцуват цяла нощ под звуците на музиката на европейски диджеи. Мароканци се притесняват, че нощнте забавления ще се множат, а животът им ще се превърне в ад.

Business Post

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...