Прелестите на планината Беласица

 Разходка в тайнствения свят на кестеновите гори – това предлага най-новият природен парк на България – Беласица. Вашият гид в това приключение може да бъде първият туристически пътеводител „Беласица”, който представя тази южна планина като уникално място на Балканите с отворени врати към културата на България, Македония и Гърция.

 И ако хората все още не могат спокойно да пресичат държавните граници, бродейки по планинските пътеки, то птиците отдавна го правят. „Природата не признава граници”, казва Латинка Топалова-Жежиха, автор и съставител на пътеводителя „Беласица” и управител на местния клон на фондация „Биоразнообразие”.
 За съжаление все още не сме част от Шенген, но се надявам съвсем скоро това да е възможно, поне за България. От друга страна, това ни кара да се замислим за границите, които самите ние – хората, поставяме между нас. Много тайни крие Беласица. Тя е една от планините с много добре запазено биологично разнообразие и неслучайно бе обявена за природен парк. Много редки растителни и животински видове има там. Срещат се растения като прекрасната „стоянова” теменуга, която расте само в Беласица и никъде другаде в света. Албанския крем, който е балкански ендемит (т.е. расте само на Балканите), в България можем да видим само в тази планина. Любопитно е, че повече от осемдесет процента от дневните пеперуди могат да бъдат наблюдавани в Беласица и подножието й.

Голяма част от земноводните и влечугите, които се срещат на територията на България, могат да се видят там. Около тридесет процента от птиците, кръжащи в небето на България, също са обитатели на природен парк Беласица, а сред тях са и редки видове като черния и белогърбия кълвач.
теменуга Беласица е единствената планина в България, поделена между три държави и това я прави уникална, смята Латинка Топалова. Различия обаче има. През лятото в северните склонове на планината се усеща приятен хладен полъх, нетипичен за тази част на Балканите, дължащ се на особената, величествена атмосфера на вековните букови и кестенови гори: Не е така от южната страна. Там притегателна сила на района са двете езера в подножието на планината. Едното се казва Дойран и е разделено между Гърция и Македония, а другото е Керкини и е изцяло на гръцка територия. Там гнездят смесени колонии от пеликани, чапли, корморани – истински оазис за птиците! И в трите гранични държави битът и културата са много добре запазени. В туристическия пътеводител сме отделили внимание на българския фолклор, както и на традиционните за района ястия, които си струва човек да опита. „Ориз с раци” е гозба, която се прави по Тодоровден в село Габрене, разположено на километър от българо-македонската граница. Други популярни местни гозби са баницата и т.нар. краищник. И понеже това е сърцето на кестеновите гори, задължително е да хапнем от вкусните кестени през есента.
 Кухнята на съседните Гърция и Македония е също много привлекателна, а пък в района на Дойран рибата е издигната в култ. Веднъж стигнали до Керкини, любителите на месото могат да опитат много специални ястия, приготвени с месо от местната порода „водни биволи”. Беласица е встрани от основните туристически пътеки. Планината предлага живописни гледки, множество археологически и исторически обекти, както и среща със стари църкви и манастири. Всички те са прилежно описани в туристическия пътеводител, така че човек да се почувства по-скоро намерен, а не изгубен в дебрите на планината. В близост до селата има маркирани пътеки, които дори и неподготвен турист спокойно може да извърви. Изкачването на билото обаче изисква по-сериозна подготовка, защото Беласица е една от най-стръмните ни планини. И още:

Пролетта е изключително подходящ момент да посетим Беласица, защото там тя настъпва доста по-рано – казва Латинка Топалова-Жежиха. Едно от хубавите неща през пролетта е кестеновият цъфтеж. С него се свързва една от теориите за произхода на името Беласица. А именно, че когато цъфнат кестените, цялата планина става бяла, защото цветовете им са бели и оттам „бела – Беласица”. През лятото билото на планината открива красиви гледки към съседните хълмове. За по-подготвените туристи зимата също предоставя възможности за изкачване, дори на високите върхове. Сезонът на листопада също е подходящ за всички, които обичат топлата и мека есен с кестенов привкус.
Автор: Елена Каркаланова./bnr.bg
Снимка: www.belasitsa.net

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...