Силата на Демир Баба теке


На около два километра от тракийската гробница в Свещари се намира друг уникален паметник - на алианския светец Демир Баба, издигнат в началото на 16-ти век.

Той е историческа личност, духовен водач и лечител. Цялата местност е в археологическия резерват „Сборяново”, където историята събира на едно място траките, прабългарите и алианите.


За Демир Баба има много легенди. Една от тях разказва за страхотна суша, при която реколтата погинала, а добитъкът измрял. Нямало вода. Тогава Демир, трогнат от молбите на страдащите, бръкнал в скалата и оттам потекла животворна вода. В памет на чудото и до днес изворът се казва „Беш Пармак” или „Петте пръста”. Има и друго предположение, че светецът има прабългарски произход. Алианите са привърженици на шиитското направление в мюсюлманската религия, а султанът ненавиждал алианите. Затова заповядал три пъти да се опожари храмът и да се заличат фреските с лика на светеца. Но това са предположения на историците. Иначе мястото има магическа сила и силно енергийно излъчване, почитано и до днес както от мюсюлмани, така и от казълбаши и християни. Факт е, че гробницата е изградена върху гетско светилище. През 1927-ма година е обявено за българска старина и тук е имало както кръст, така и полумесец. На мястото се преплитат вековни ритуали, практикувани и до днес.

Радмила Владимирова: „Ако те заболи глава, стомах - да се напръскаш с водата -минават, наистина минават, изпробвано е.”

Другото поверие е свързано с лягането върху свещения камък.

Радмила Владимирова: „Които жени нямат деца - лягат върху камъка и става чудо.”

Гората около свещеното място е пълна с навързани парченца плат.

Радмила Владимирова: „Те са за щастие, късмет, радост. Ако си пожелаеш нещо - ще се сбъдне.”

Освен гробницата на светеца има и друг ритуал - избождане очите на „джадията”. Със затворени очи трябва да уцелиш дупките и тогава се освобождаваш от злото.

След това се изкачваш по пътеката на изпитанието, минаваш през дупката на лъжата и през тясното отверстие, ако успееш значи животът ти е праведен, твърди казълбашката легенда. На високото са отпечатани и стъпките на Демир Баба. Любопитен е и фактът , че по въздушен път разстоянието от първата до последната могила на всеки ред е 1900 метра - такова е и разстоянието между гробницата на Демир Баба и свещарската могила на тракийския цар Дормихед. Затова и мястото е магическо, както и съветът на Демир Баба: „Ако търсиш Бога, иди, търси го в човека”.

http://infocenter.bnt.bg/

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...